Wat je moet weten over safewords met grenzen binnen de BDSM wereld!

safewords en grenzen bdsm

De noodzaak van safewords in BDSM communicatie

We communiceren elke dag. Maar soms raken we in de war. We denken dat we gecommuniceerd hebben over iets, maar de ander geeft er een andere interpretatie aan of hoort ons gewoon niet. Duidelijk communiceren is altijd belangrijk, maar het is vooral belangrijk in de BDSM wereld.

Het spel begint bij voorkeur met onderhandelen, het afspreken van wensen en grenzen en het bepalen van safewords. Als de Dom en de Sub niet onderhandelen, kan dat een zeer ongemakkelijke situatie opleveren. De Dom kan het gevoel hebben dat hij op eieren loopt, zodat hij niets doet wat een harde grens zou zijn voor de Sub – zonder die te kennen, is hij in het nadeel. Aan de andere kant kan de overijverige Dom zich laten meeslepen, omdat hij nooit over grenzen heeft nagedacht. Hoe dan ook, de kans dat er iets fout gaat, is veel groter.

Checklist kan helpen

Een checklist kan wonderen doen, vooral als de Dom en Sub nieuw zijn, hetzij voor elkaar, hetzij in BDSM. Een checklist kan voor sommige mensen teveel of klinisch lijken, maar één van de doelen ervan is het stimuleren van een dialoog tussen speelpartners. Soms kan men te verlegen zijn om hardop te spreken over iets dat men wil doen/krijgen of specifieke speeltjes die men wil gebruiken. Dan is het handig om dat te laten zien op een checklist.

Het is een kunst om voor jezelf te onderhandelen. Je wilt niet dat het te lang duurt, maar wel dat iedereen in de scène aan zijn trekken komt. Je wilt ook niet griezelig overkomen, bijvoorbeeld door meteen in het begin te vragen naar extreme handelingen. Even rondkijken op de locatie kan helpen bij de richting van de onderhandeling. Bijvoorbeeld, als je op een party bent en het enige beschikbare meubilair is een bankje voor ‘spanking’. Dan is dat waarover je onderhandelt, niet het afwezige rek of de bondage tafel. Een andere overweging is dat mensen in een privé-situatie meestal intiemer zullen zijn, bijvoorbeeld seks, penetratie of oraal. Mensen op een party daarentegen zijn doorgaans terughoudender in hun scènes.

Gebruik van safewords

Hoewel een checklist nuttig is, zijn safewords eerder een noodzaak. Safewords zijn woorden of handelingen/gebaren die Subs gebruiken om aan te geven dat er grenzen zijn bereikt of dat ze de scène helemaal moeten stoppen. Op deze manier, bijvoorbeeld in een verkrachtingsscène, kan de Sub “nee” zeggen “Stop!” maar het niet echt menen. Standaard veiligheidswoorden zijn ROOD, GEEL GROEN. ROOD betekent “stop” en de hele scène wordt gestopt. GEEL is om aan te geven “genoeg!” van wat er gebeurt, en om een pauze in te lassen, maar toch door te gaan. MERCY wordt soms gebruikt, dat meestal het equivalent is van GEEL. GROEN is “geef me meer!”, maar wordt zelden gebruikt. Sommige mensen voeren hun persoonlijke safewords in, zoals TOMAAT ter vervanging van ROOD, of andere woorden die nooit in de scène voorkomen. In het algemeen wil je geen eigen safewords kiezen die te ingewikkeld of moeilijk uit te spreken zijn, zodat iedereen in de scène deze woorden kan gebruiken.

Wanneer alternatieven voor safewords nodig zijn

Er zijn echter momenten waarop alternatieve communicatiemiddelen nodig zijn, zoals wanneer iemand gekneveld is. Het is dan overduidelijk dat hij of zij niet kan spreken, dus moet er voor het begin van de scène over het gebruik van signalen worden afgestemd. Enkele voorbeelden zijn handsignalen, zoals het knakken met de vingers, het opzettelijk openen en sluiten van de vingers, neuriën, stampen of schoppen. Het is goed om er meer dan één te hebben, zodat als de Sub één actie niet kan uitvoeren, er altijd een back-up is. De Dom zou oplettend genoeg moeten zijn om in te grijpen voordat de Sub een safeword of signaal moet gebruiken. Hoe dan ook, het is altijd goed om je op het ergste voor te bereiden.

Hopelijk helpt deze informatie je om je entree in de BDSM-wereld wat makkelijker te maken. Wij denken dat vanille mensen er goed aan doen om deze ideeën ook te overwegen. Alles om een veilige situatie te creëren waarin jij en je speelpartner optimaal kunnen genieten van het spel.

Bij Kinkydealz hebben we een uitgebreid assortiment speeltjes en kleding om jou BDSM ervaring vorm te geven. Check onze website voor de beste kinkydealz voor je BDSM spel.